הרבה שואלים אותי איך אני מעצב גינה? איך ניגשים לזה? מאיפה מתחילים? אז אומנם עיצוב גינה זה לא משהו שאפשר ללמד במאמר אחד, אלא נושא מורכב ורחב, אבל אנסה לתת כאן את העקרונות המרכזיים.
אבל אולי הכי טוב רגע לפני שנדבר על עיצוב הגינה, להבין קודם כל מה היא בכלל גינה ומה מהותה.
מהי גינה?
בפשטות אפשר לומר שגינה היא תא שטח מסויים (לרוב חלקת אדמה אבל גם במרפסת אפשר לקיים גינה), שאדם כלשהו, או קבוצת אנשים, מסדרים ומארגנים מחדש כדי שהמקום ישמש להם לסיפוק צרכיהם. גינות וגנים שימשו עוד מימי קדם למחסה, להגנה, לאספקת מזון, למנוחה לבילוי ואף לראווה. היום גינות מודרניות משמשות פחות לייצור מזון ויותר לנוי וליצירת מרחב פרטי למנוחה ולבילוי.
תכנון הגינה
השימוש שלמענו נבנית הגינה מגדיר אותה וקובע את אופיה וצורתה. תכנון הגינה נובע מהשימוש בה ובא להגדיר כיצד בדיוק יעשה השימוש הזה בשטח בפועל, וכן לפתור קשיים ובעיות בדרך למימושו. התכנון כולל את קביעת מיקום וגודל האלמנטים השונים כמו שבילים, משטחים, עצים, מערכות השקיה וכו׳.
בשלב התכנון נלקחים בחשבון שני גורמים יסודיים: המקום והמקיים. כי גינה לא מתקיימת מעצמה בטבע באופן ספונטני, אלא יש משתמש שמקיים אותה.
המקום כולל את תנאי השטח בגינה: סוג האדמה, טופוגרפיה, תשתיות קרקע, כיווני שמש ורוחות, האקלים וכל מה שכבר ישנו בשטח הגינה ובצמוד לה ומשפיע עליה. למשל עצים, מבנים ואפילו תקנות עירוניות.
המקיים הוא האדם המשתמש בגינה. אורח חייו ופעולותיו ישפיעו על הגינה לאורך השנים במידה שווה ואף גדולה מתנאי המקום.
לכן על התכנון לקחת בחשבון את שני הגורמים הללו וליצור תוכנית עבודה המפגישה אותם בצורה אידיאלית כך שיעצימו אחד את השני. תכנון גינה שמתעלם מאחד משני הגורמים הללו לא יאריך חיים וסופה של הגינה להתבטל ולהעלם. וזה העקרון הראשון והכי חשוב בתכנון הגינה.
עיצוב
כאשר תכנון הגינה מגובש דיו ואנחנו יודעים בערך מה אמור לקרות בכל אזור בגינה מבחינה פונקציונלית אנחנו מתקדמים לשלב עיצוב הגינה. העיצוב עוסק יותר בהיבטים האסתטיים והחווייתיים של הגינה. העיצוב עוזר לנו לשמור על אחדות והרמוניה במימוש התכנון שלנו והוא כולל סט של חוקים או כללים שעוזרים לנו בבחירת הצמחייה, החומרים וביצירת שילובי צבעים ומרקמים. זהו השלב שבו נותנים לגינה את האישיות והאווירה הייחודיות שלה.
צורה בעקבות שימוש
גם העיצוב וגם התכנון נובעים מהשימוש בגינה. לגינת בוסתן כפרית נבחר עצי פרי ונגזום אותם בצורה נמוכה ופתוחה לשמש כדי לאפשר גידול פירות מיטבי וקטיף קל. לעומת זאת בגינה אורבנית כנראה שנבחר עצים אחרים ונעצב אותם בגיזום המרים את הנוף מעל גובה ראש.
עיצוב צורני
בסופו של דבר כאשר אנו באים לשרטט תוכנית לגינה על הדף, כל גינה היא לא יותר מאשר אוסף של קווים וקשתות, מרובעים ועיגולים: גזע של עץ מיוצג בנקודה בודדת. חופת העץ בעיגול. רחבת ישיבה לרוב במרובע. מדשאה יכולה להיות מיוצגת ע״י חיבור של מרובע וקשת.
תפקידנו כמעצבי הגינה הוא לוודא שהיחס בין הצורות הרמוני. יש כמה שיטות ועקרונות שעוזרים לנו לשמור על עיצוב טוב. אחת הדרכים הפשוטות לא להתפזר היא להיצמד לסגנון צורני אחד.
סגנונות עיצוב צורני לגינה
מתעגל (טבעי)
סגנון זה פופולרי במיוחד בקרב מעצבי נוף ומשתמש בקווים מתעגלים שיוצרים תחושת זרימה וחופש. למרות השימוש בעיקולים, יש מאחוריהם מבנה גיאומטרי סדור שמוביל את העין ברחבי השטח בצורה הרמונית. סגנון זה מתאים לאזורים פתוחים וגדולים, במיוחד במקומות שבהם שינויי גובה מתונים, והוא מעניק לגינה תחושה טבעית ומתמשכת. הסגנון הטבעי כל כך פופולרי עד שישנה נטיה להשתמש בו גם בגינות שסגנון אחר היה יכול להתאים להן יותר.
מלבני (קווים וזוויות ישרים)
סגנון מלבני מתאפיין בקווים ישרים אנכיים ואופקיים, המייצרים תחושת סדר והיגיון. הוא מתאים לגינות רשמיות יותר ולמקומות שבהם רוצים מבנה ברור ומאורגן, כמו גינות עירוניות עם שטח מוגבל המוקף גדרות או קירות. זהו סגנון מצוין לשילוב עם אזורים כמו דקים או פטיו.
מלבני ב 45 מעלות
סגנון זה דומה למלבני, רק שסובבו אותו, בדרך כלל בזווית של 45 מעלות. האלכסונים יוצרים תחושת תנועה ומוסיפים עניין חזותי לגינה. השיטה מתאימה במיוחד לגינות עכשוויות וחדשניות, והופכת את המרחב לדינמי ומעניין יותר, שיכול לגרום למרחב להרגיש גדול ופתוח יותר בהשוואה לעיצוב המבוסס על קווים ישרים רגילים.
קשתות ומשיקים
סגנון זה משלב את העקרונות מכל הסגנונות הקודמים – קווים ישרים, אלכסונים, עיקולים ועיגולים – בצורה מאוזנת. הוא יוצר תחושת מעבר וזרימה בשטח, ומאפשר להתאים את הגינה לסביבה מגוונת. הקווים המעוגלים משתלבים עם אלמנטים נוספים ככל שהגן מתרחק מהמבנה המרכזי לעבר שטחים פתוחים.
עקרונות לעיצוב הגינה
עיצוב טוב זו אומנות וכמו באומנות לא תמיד ניתן ללמד או להסביר במילים למה משהו יפה הוא יפה. אבל יש בהחלט עקרונות עיצוביים מוכחים וידועים שהקפדה על חלקם או כולם תעזור לשדרג את עיצוב הגינה שלנו לרמה של מקצוענים:
צורה בעקבות שימוש - כבר דיברנו על זה שהעיצוב נובע מן השימוש הנעשה בגינה ומותאם אליו.
אחדות (עקביות, קוהרנטיות) - עיצוב טוב הוא עקבי ומדבר את אותה השפה בכל חלקי הגינה.
איזון - זהו עקרון חשוב ומרכזי בכל עיצוב. נשאף להעמיד את האלמנטים בגינה בצורה מאוזנת (ולא בהכרח סימטרית). אם מיקמנו מספר עצים בצד אחד של הגינה, נמקם משהו שיאזן את התמונה בצד הנגדי, כמו מבנה גן דמוי גזיבו או פרגולה למשל. אחרת הגינה תרגיש לנו לא מאוזנת, שצד אחד ״כבד״ יותר מהשני.
דומיננטיות - דומיננטיות עוזרת לנו ליצור היררכיה ברורה בעיצוב ובכך עוזרת למבקר להבין את הגינה באופן אינטואיטיבי. הנה כמה דוגמאות:
חלל מרכזי מובחן - החלל המרכזי צריך להיות גדול באופן ברור מאזורים משניים בגינה.
מוקד - עץ או פסל בולטים הממוקמים במקום מרכזי אליו נרצה למשוך את המבט.
שתילה של צמח דומיננטי במסה גדולה - מכתיב את האווירה בגינה ושזור את חלקי הגינה יחד.
חזרתיות - עיצוב טוב חוזר על מספר מועט של אלמנטים לכל אורכו (צמחים, צבעים, חומרים, טקסטורות) ולא מנסה להשתמש בכל הצבעים והחומרים שבעולם.
ניגודיות - שימוש בחומרים מנוגדים מבליט את איכותם. למשל צמח רך מתנופף ברוח ליד סלע.
מקצב - החזרה על אלמנטים דומים או מנוגדים במקצב מובחן. זה יכול להיות חזרתיות רציפה, מתחלפת, אקראית, מדורגת וכו׳
השתלבות - עיצוב טוב הוא עיצוב זורם השוזר את האלמנטים בגינה אחד בשני. למשל במקום פרגולה פה וערוגת צמחים מנגד - נתלה עציצים עם צמחים משתלשלים על הפרגולה. או אם אפשר כבר בשלב תכנון הבית נחבר את הפנים עם הגינה בעזרת חלונות גדולים, רחבות ריצוף מקורות החודרות אל הגינה, פאטיו עם צמחיה וכו׳.
פשטות - פחות זה יותר. עיצוב טוב הוא עיצוב פשוט ולא מתחכם הנמנע מטרנדים, אופנות חולפות וגימיקים ושואף להישאר רלוונטי גם בעוד חמישים או מאה שנה.
אלו העקרונות המרכזים בתכנון ועיצוב הגינה, ואומנם קריאה של מאמר אחד לא תהפוך אתכם למעצבי גינות, אבל אני מקווה שעזרתי לכם להבין קצת יותר את הנושא.
Commentaires